Заједничка борба за очување и заштиту српских националних споменика и имовине у Републици Српској

Епископ зворничко-тузлански господин Фотије и Правобранилац Репубике Српске Милимир Говедарица састали су се данас у Бијељини и обавили један у низу састанака на ком је истакнута потреба за даљим очувањем и заштитом српских националних споменика и имовине у Републици Српској.
Овом приликом епархија је упозната са покушајима отимања српских средњовјековних националних споменика и имовине, и чињеницом да се оваквим поступањем покушава прекројити српска културна историја и заметнути српски духовни коријен, а такво поступање је у супротности са Анексом 8. Дејтонског споразума, да национални споменици припадају народима у Босни и Херцеговини.
На овом састанку истакнуто је будуће заједничко настојање и исконска потреба да сва света српска писма, као и средњовјековни манастири и друга баштина не могу бити босанско наслијеђе, односно јеретичко како се покушава представити у неким одлукама Комисије за културно и историјско наслеђе Босне и Херцеговине.
Такође, у припреми је свеобухватна анализа стања српске културне оставштине и имовине, са којом ће у што скоријем периоду бити упознат Синод и Сабор Српске православне цркве, а све у циљу заштите најважнијег темеља нашег постојања и опстанка српског народа, духовног идентитета и имовине.