Јединствени у заштити суверених надлежности Републике Српске

Правобранилац Републике Српске присуствовао је годишњем састанку РУГИПП-а одржаном на Козари, заједно са директором Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, као и осталим шефовима подручних јединица ове институције.

На састанку је истакнута потреба за даљим интензивирањем и наставком добре међусобне сарадње ових институција, а све у циљу што адекватније заштите имовинско правних интереса Републике Српске и јединственог одговора на све покушаје прекрајања изворних дејтонских надлежности.

Такође, Република Српска наставиће располагати са својом имовином у складу са Уставом Републике Српске и у склопу граничних међуентитеских линија које су неспорно дефинисане Дејтонским мировним споразумом, са приоритетом њеног техничког успостављања на појединим подручијима, тј. постављања граничног камења, геодетских биљега и техничких знакова.

Заједнички одговор институција Републике Српске на противуставно узурпирање права на имовину је јединствен, имовинско правни односи су суверена надлежност Републике Српске, а свако супротно поступање представља правно насиље над Уставом Републике Српске, као и животима грађана Републике Српске.